arna, поясню свою мысль о грамотности как норме...
НормАльно стремиться сделать свою речь чистой. НормАльно не гадить в подъездах. НормАльно носить чистое белье. НормАльно стремиться узнать что-нибудь новое. Список продолжайте сами. Оговорюсь: нормАльно для Человека Разумного, живущего в относительно цивилизованном обществе и обладающему интеллектом.
Хотя... Как говаривает моя подруга, "границы нормы диффузны"... Если у тебя есть фонтан, заткни его; дай отдохнуть и фонтану (КПП)
FROLIK, Bastet, о как!! Прошу прощения тогда! Наговорила зря...А я ещё и проверила на нескольких сайтах Вот и вот...И в полной уверенности правоты пребываю. Спасибо, девочки! Век живи - век учись! Только другой человек может дать нам ощущение самого себя...
Пошла смотреть - ко или ка. Нашла кучу написаний и так, и так ))). И Касатки, и Косатки. Бред. Через поисковик яндекса. З.Ы. А в Грамоте.ру дается http://www.gramota.ru/slovari/dic/?word=%EA%EE%F1%E0%F2%EA%E0&all=x КОСАТКА, -и; мн. род. -ток, дат. -ткам; ж. Крупное хищное морское млекопитающее сем. дельфиновых, внешним видом напоминающее кита. Если у человека есть "зачем", он вынесет любое "как".
Сообщение отредактировал Hella - Понедельник, 19 Декабря 2011, 14:27
Я дивуюсь тому, що чую на каналі СТБ. Кого і для чого вчать спеціЯльні міліціІЯнти з Европи за Евро ? А це, даруйте, державний рівень. "А судьи кто? " (с)
Сообщение отредактировал СВ1 - Понедельник, 19 Декабря 2011, 14:50
На СТБ використовують Скрипниківський правопис Харківський (скрипниківський) правопис - правопис української мови, прийнятий 1927 року демократичним шляхом голосування правил на Всеукраїнській правописній конференції. Цей правопис затвердив 6 вересня 1928 р. Народний комісар освіти Микола Скрипник, через що його інколи називають «скрипниківським правописом» або «скрипниківкою». 31 березня 1929 року його прийняла Українська академія наук, а 29 травня того ж року Наукове товариство ім. Шевченка у Львові. Укладачами цього правопису були відомі українські мовознавці А. Кримський, Л. Булаховський, О. Курило, О. Синявський, Є. Тимченко, М. Грунський, В. Ганцов, М. Наконечний, Г. Голоскевич, Б. Ткаченко та інші. Членами правописної комісії були також літератори М. Йогансен, С. Єфремов, М. Хвильовий, М. Яловий. Більшість із них згодом репресував і знищив сталінський режим. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ----------- Літературний редактор СТБ Віктор Кабак: «Свою мову треба вивчати все життя»( Інтерв’ю з літературним редактором щодо мовної політики СТБ. )
-А чому Европа, Еспанія?
Слово пішло звідти, де казали «Европа». У нас до 20-х років теж казали «Европа», і запозичено його було в такій формі. Традиція казати «Европа» була, але її знищили. І взагалі, хоч мовою це слово напиши - буква «е» на початку ніколи не йотується. І в слові «Египет» - не йотується. От Ємен йотується, тому там спочатку буква «є». Ніякою мовою «Европа» не йотується: ні французькою, ні чеською, ні польською. «Европу» йотують тільки росіяни. Російська мова просто переінакшила під себе. А чому ми повинні переінакшувати за Росією, якщо навіть географічно ми ближче до Европи?
-Етер, як я розумію, кажуть тому, що в слові - грецька «тета».
Авжеж. Греки ніколи цю «тету» не віддавали як «ф». А росіяни її запозичили як «фіту». Але ж називається вона «тета». Дуже багато слів із нею навіть у російську мову проскочили, як «т». Наприклад, «театр». Перша літера там саме «тета». Є ще два таких слова: «ортопедія» і «орфоепія». У першому випадку залишилася «тета», а в другому туди втулили «фіту». Якщо почати досліджувати це питання, то можна легко довести, що традиція називати «тету» через «т» в Україні значно довша, ніж оці 70 років, які її змінили на «ф». Don't Worry Be Happy! Объяснять оппонентам свою точку зрения надо спокойно и методично, вводя поправки на направление ветра, износ ствола и температуру снаряда
Сообщение отредактировал лейт - Понедельник, 19 Декабря 2011, 15:22
лейт, спасибо за ликбез....Но, режет слух, ибо воспитана на другом. Традиция для меня - Європа и т.д. Уж сколько раз за мою учебную жизнь менялись постулаты..... Чего стоит только история, а уж язык.... "А судьи кто? " (с)
СВ1, в школе у меня была прекрасная учительница украинского языка.Она говорила всегда на украинском,поскольку родом была из Полтавской области.И я долгое время считала,что это и есть настоящий украинский язык,без иностранных слов-паразитов.Теперь ,оказывается,не тому языку меня учили.... Don't Worry Be Happy! Объяснять оппонентам свою точку зрения надо спокойно и методично, вводя поправки на направление ветра, износ ствола и температуру снаряда
FROLIK, и я так думала,но в свете новых веяний --начинаю сильно сомневаться. Don't Worry Be Happy! Объяснять оппонентам свою точку зрения надо спокойно и методично, вводя поправки на направление ветра, износ ствола и температуру снаряда
Ну да, с этими веяниями в чем угодно начнешь сомневаться... Лет десять назад пытались упразднить дифтонги, потом передумали... хотя, может, и упразднили, одна я, отсталая, пишу АУдиторiя. Остановите самолет - я слезу (с)
Кого і для чого вчать спеціЯльні міліціІЯнти з Европи за Евро ?
Поважаю Скрипниківський правопис 1927 року, але на мою думку, мова має властивість постійно змінюватися. Вона збагачується новими словами, і заразом відкидає непотрібне, застаріле чи важке у вжитку (Оксфордський словник постійно поповнюється новими словами, а ми вчепилися за міліціянтів та гвинтокрили і тішимося) . Тому ми з вами не вживаємо точнісінько такі ж граматичні конструкції чи звороти, якими користувалися наші прадідусі та прабабусі на початку двадцятого століття. Так, слушне зауваження щодо
Quote (лейт)
Греки ніколи цю «тету» не віддавали як «ф». А росіяни її запозичили як «фіту». Але ж називається вона «тета».
. Але якщо календар не бреше, скоро 2012 рік... Сподіваюся, моя думка була зрозумілою. "Мы делаем лучшие скрипки в этом квартале!" (с)
Снег, это бизнес..Каждый год переиздавать учебники украинского языка ,в соответствии с очередной новой грамматикой - это же сколько денег из бюджета можно отмыть! Don't Worry Be Happy! Объяснять оппонентам свою точку зрения надо спокойно и методично, вводя поправки на направление ветра, износ ствола и температуру снаряда
лейт, мой пост не о том был:) Причинно-следственная связь между новообразованными словами и ежегодным переизданием неочевидна. "Захотят" - будут переиздавать учебники... просто так. "Потому что". Потому что после такой Главной Ёлки все возможно:))) "Мы делаем лучшие скрипки в этом квартале!" (с)
Потому что после такой Главной Ёлки все возможно:)))
Ну, девы, перестаньте уже. Ну не самая она самая (:(), чтобы столько ей внимания уделять. И, кстати, между ёлкой и учебниками тоже нет никакой причинно-следственной связи. Давайте уже учиться любить своё, если уж так культивируем иностранное (они то, даже своё "г" считают самым лучшим).
Сообщение отредактировал Leka - Среда, 21 Декабря 2011, 20:40